Skip to content

EHLA: Viitorul discurilor de frana

Thu, 06 August, 2020

Istoric, discurile de frana au fost fabricate prin turnarea fierului, un mod de fabricare rentabil, care produce suficiente proprietati necesare pentru medii cu uzura ridicata si temperatura ridicata.

Cu toate acestea, uzura ridicata si coroziunea la care sunt expuse discurile de frana pot duce la generarea de particule fine in timpul franarii, care pot fi periculoase pentru sanatate si mediu. Acest lucru a dus la restrictii legale mai stricte pentru vehiculele de noua generatie. In paralel, exista provocari legate de cresterea electrificarii. Discurile din fonta ruginite dupa cicluri prelungite de utilizare limitata si discurile ruginite pot duce la o performanta de franare deteriorata semnificativ. Vehiculele electrice se bazeaza in principal pe sistemele de franare regenerative, ceea ce duce la riscuri semnificative fata de discurile din fonta.

Porsche a dezvoltat recent un strat de carbura de tungsten pulverizat termic HVOF si l-a lansat ca o alternativa mai ieftina la discurile ceramice carbon orientate spre performanta, insa costul pentru producerea unor astfel de acoperiri este inca foarte mare, cu un procent ridicat de deseuri scumpe si viteze limitate de acoperire a investitiilor.

Noul proces EHLA, prezentat intr-un webinar in aceasta luna de catre liderul principal de proiect Josh Barras, s-a dovedit a avea potentialul de a imbunatati multe dintre aceste aspecte in ceea ce priveste acoperirile cu discuri de frana. EHLA asigura o legatura metalurgica intre disc si acoperire, reducand riscul de delaminare si creste durata de viata a componentelor, fiind in acelasi timp mai eficient din punct de vedere material (95%) si acoperirea cu viteze mai mari.