Skip to content

Ce este sudarea cu arc de metal gazat (Sudare Mig, Sudare Mag)?

Sudarea cu gaz inert metalic (MIG) si cu gaz activ metalic (MAG) sunt procedee de sudare cu arc metalic gazos (GMAW) care utilizeaza caldura creata dintr-un arc electric continuu intre un electrod metalic consumabil si o piesa de prelucrat care se topesc impreuna pentru a crea un bazin de sudura care fuzioneaza pentru a forma un join.
Sudarea MIG si MAG sunt cunoscute sub numele de procese de sudare cu arc metalic gazos (GMAW) in SUA.
Aceasta face parte dintr-o serie de intrebari frecvente (intrebari frecvente) TWI.
MIG / MAG este similar cu MMA, deoarece caldura pentru sudare este produsa prin formarea unui arc intre un electrod metalic consumabil si piesa de prelucrat; electrodul se topeste pentru a forma cordonul de sudura. Diferenta principala este ca electrodul metalic este un fir de diametru mic alimentat prin varful de contact dintr-un pistol cu ​​bobina de alimentare cu sarma, in timp ce un gaz de protectie este alimentat prin torta de sudare. Deoarece firul este alimentat continuu, procesul manual este uneori denumit sudare semi-automata. Sudarea MIG si MAG utilizeaza ambele sticle de gaz pentru a furniza gazul de protectie si materialele de umplere compatibile. De exemplu, pentru sudarea aluminiului, trebuie utilizat un fir de aluminiu, in timp ce sudarea MIG din otel ar necesita un fir de umplere din otel adecvat.

 

 ad-generic-300x250

Vrei sa vezi cele mai recente podcasturi TWI pe Youtube?

 

Care este diferența dintre MIG și MAG?

Sudarea MIG (Metal Inert Gas) este un proces de sudare în care se formează un arc electric între un electrod de sârmă consumabil și piesa de lucru. Acest proces folosește gaze inerte sau amestecuri de gaze ca gaz de protecție. Argonul și heliul sunt utilizate în mod obișnuit pentru sudarea MIG a metalelor neferoase, cum ar fi aluminiul.
Sudarea MAG (Metal Active Gas) este un proces de sudare cu arc în care se creează un arc electric între un electrod de sârmă consumabil și materialul care urmează să fie îmbinat. Sudarea MAG utilizează gaze active de protecție, în principal pentru sudarea oțelurilor. Aceste gaze de protecție sunt amestecuri de dioxid de carbon, argon și oxigen.
Exemplele acestor gaze active includ CO2, Ar + 2 până la 5% O2, Ar + 5 până la 25% CO2 și Ar + 10% CO2 + 5% O2.
Singura diferență între MIG și MAG este tipul de gaz de protecție utilizat.
Compoziția gazului de protecție este importantă, deoarece are un efect semnificativ asupra stabilității arcului, transferului de metal și gradului de stropire. Gazul de protecție are, de asemenea, un impact asupra comportamentului bazinului de sudură, în special cu privire la penetrarea și proprietățile mecanice ale îmbinării sudate.

Mod de transfer metalic

Modul sau modul in care metalul se transfera de la firul de umplere la piscina de sudura determina in mare masura caracteristicile de functionare ale procesului. Exista trei moduri principale de transfer de metal:

  • Scurtcircuit (transfer prin scufundare)
  • Transfer spray
  • Transfer pulsat

Scurtcircuitul si transferul metalic pulsat sunt utilizate pentru functionarea cu curent redus, in timp ce transferul prin pulverizare este utilizat numai cu curenti de sudura mari. In scurtcircuitul sau transferul prin „scufundare”, metalul topit care se formeaza pe varful firului este transferat prin scufundarea firului in piscina de sudura. Acest lucru se realizeaza prin setarea unei tensiuni joase. Pentru a minimiza stropirea, este esentiala stabilirea tensiunii si a inductantei in raport cu viteza de alimentare a firului. Inductanta este utilizata pentru a controla cresterea curentului care apare atunci cand firul se scufunda in piscina de sudura.
Pentru transferul prin pulverizare, este necesara o tensiune mult mai mare pentru a se asigura ca firul nu intra in contact, adica scurtcircuit, cu piscina de sudura. Metalul topit de la varful firului se transfera in piscina de sudura sub forma unui spray de picaturi mici (mai mici decat diametrul firului). Cu toate acestea, exista un nivel sau un prag minim de curent, sub care picaturile nu sunt proiectate cu forta peste arc. Daca se incearca o tehnica cu arc deschis mult sub nivelul curentului de prag, fortele scazute ale arcului sunt insuficiente pentru a preveni formarea de picaturi mari la varful firului. Aceste picaturi se transfera neregulat pe arc sub forta gravitationala normala. Modul pulsat a fost dezvoltat ca un mijloc de stabilizare a arcului deschis la niveluri de curent reduse, adica sub nivelul pragului, pentru a evita scurtcircuitul si stropirea. Transferul metalic tip pulverizare se realizeaza prin aplicarea impulsurilor de curent, fiecare impuls avand o forta suficienta pentru a desprinde o picatura.
Sudarea conventionala MIG / MAG se realizeaza folosind o sursa de tensiune constanta care asigura un arc inerent stabil de „auto-reglare”. Pentru sudarea pulsata, se foloseste o sursa de tensiune constanta sau curent constant cu feedback de tensiune.

Care sunt avantajele si dezavantajele sudarii MIG?

Sudarea MIG permite producerea rapida a sudurilor de inalta calitate si, din cauza lipsei de flux utilizat, nu exista nicio sansa ca zgura sa fie prinsa in metalul de sudura. Gazul de protectie protejeaza arcul, ceea ce inseamna ca exista putine pierderi de elemente de aliere si numai stropi minore de sudura. Sudarea MIG poate fi actionata in mai multe moduri, inclusiv semi si complet automat, si este un proces versatil care poate fi utilizat pentru a imbina o varietate de metale si aliaje.
Dezavantajele sudarii MIG sunt ca nu poate fi efectuata in pozitie verticala sau deasupra capului, datorita naturii ridicate de caldura si fluid a bazinului de sudura. De asemenea, echipamentul folosit de un sudor MIG poate fi complex.

Care sunt avantajele si dezavantajele sudarii MAG?

Deoarece zona de sudura este protejata de gazul de protectie, sudarea MAG nu creeaza oxidare. Acesta este un proces rapid de sudare, ceea ce inseamna ca exista un efect de caldura mai mic asupra materialului inconjurator. Sudarea MAG poate fi realizata in toate pozitiile, facandu-l unul dintre cele mai utilizate procese de sudare.
Dezavantajele includ experienta necesara pentru a efectua corect acest proces. Sudarea MAG nu poate fi efectuata in aer liber, deoarece gazul de sudura trebuie protejat de vant, in timp ce toata rugina trebuie indepartata de pe piesa inainte de a incepe sudarea. Sudarea cu arc cu flux de miez este mai potrivita pentru aplicatii in aer liber sau suduri subacvatice, care pot fi, de asemenea, mai bine efectuate folosind sudarea cu arc metalic ecranat sau sudarea cu arc de tungsten cu gaz. Ca si in cazul tuturor proceselor de arc, trebuie purtat PPI adecvat si, in special, protectie a ochilor.

Expertiza sudare MIG si MAG

TWI are o experienta considerabila in dezvoltarea si calificarea procedurilor de sudare MIG / MAG pentru o varietate de aplicatii din intreaga industrie.

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com