Skip to content

Ce este TRL (Technology Readiness Level)?

Ce sunt Nivelurile de Pregatire Tehnologica (TRL - Technology Readiness Level)?

Nivelurile de pregatire tehnologica (TRL) sunt o metoda de intelegere a maturitatii tehnice a unei tehnologii in faza de achizitie. TRL-urile permit inginerilor sa aiba o baza de date consistenta pentru intelegerea evolutiei tehnologiei, indiferent de experienta lor tehnica.
Daca aveti intrebari sau aveti nevoie de ajutor, trimiteti-ne un e-mail pentru a primi sfaturi de specialitate:

contact@twi-romania.com

 

ad-generic-300x250

Vrei sa vezi cele mai recente podcasturi TWI pe Youtube?

 

Ce măsoară TRL-urile?

Dezvoltate inițial de NASA în anii 1970 pentru tehnologii de explorare spațială, TRL-urile măsoară nivelul de maturitate al unei tehnologii pe parcursul progresului fazei sale de cercetare, dezvoltare și implementare. TRL-urile se bazează pe o scară de la 1 la 9, 9 fiind cea mai matură tehnologie.
Multe organizații au implementat TRL-uri în scopuri proprii, cu anumite organizații, cum ar fi Uniunea Europeană (UE), normalizând în continuare definițiile nivelului de pregătire NASA, permițând o traducere mai ușoară în mai multe sectoare industriale - nu doar explorarea spațiului.
UE definește cele nouă niveluri după cum urmează:

Technology Readiness Level TRL Infographic

TRLDescriereExemplu
1 Principii de baza observate Observatii stiintifice facute si raportate. Exemplele ar putea include studii pe hartie despre proprietatile de baza ale unei tehnologii.
2 Concept tehnologic formulat Aplicatiile preconizate sunt speculative in aceasta etapa. Exemplele sunt adesea limitate la studii analitice.
3 Dovada experimentala a conceputului Cercetare și dezvoltare eficiente inițiate. Exemplele includ studii și măsurători de laborator pentru validarea predicțiilor analitice.
4 Tehnologie validata in laborator Tehnologie validata prin investigatie proiectata. Exemplele pot include analiza intervalului de functionare al parametrilor tehnologiei. Rezultatele ofera dovezi ca cerintele de performanta ale aplicatiei prevazute ar putea fi realizabile.
5 Tehnologie validata in mediu relevant Fiabilitatea tehnologiei crește semnificativ. Exemplele ar putea implica validarea unui sistem / model semi-integrat de elemente tehnologice și de susținere într-un mediu simulat.
6 Tehnologie demonstrata in mediu relevant Sistem prototip verificat. Exemplele pot include un prototip de sistem / model care este produs si demonstrat intr-un mediu simulat.
7 Sistem model si prototip demonstrate in mediu operational O crestere majora a maturitatii tehnologice. Exemplele ar putea include un model / sistem prototip care este verificat intr-un mediu operational.
8 Sistem complet si validat Sistem / model produs si calificat. Un exemplu ar putea include cunostintele generate de TRL 7 utilizate pentru fabricarea unui sistem / model real, care ulterior este calificat intr-un mediu operational. In majoritatea cazurilor, acest TRL reprezinta sfarsitul dezvoltarii.
9 Sistem actual validat in mediu operational Sistem / model dovedit și gata pentru implementare comercială completă. Un exemplu include sistemul / modelul real desfășurat cu succes pentru misiuni multiple de către utilizatorii finali.

 

Abordarea nivelurilor de pregatire tehnologica

Este necesara adresarea sistematica a TRL-urilor, permitand unei tehnologii sa evolueze de la conceptie pana la cercetare, dezvoltare si implementare. Universitatile, impreuna cu sursele de finantare guvernamentale, se concentreaza pe TRL-urile 1-4, in timp ce sectorul privat se concentreaza pe TRL-urile 7-9.

Termenul „Valea Mortii” reprezinta abordarea adesea neglijata a TRL-urilor de la 4 la 7, unde nici mediul academic, nici sectorul privat nu acorda prioritate investitiilor. In consecinta, multe tehnologii, desi promitatoare, isi termina calatoria de maturitate inainte de implementare.
Pentru a acoperi valea mortii, sunt deseori necesare eforturi de colaborare. TWI are o lunga istorie de lucru cu membrii sai si mediul academic, intr-o serie de sectoare industriale, pentru a indeplini aceasta nevoie. Mai jos sunt discutate exemple ale acestor colaborari.
TWI a colaborat cu contractorul aerospatial Airbus Defense and Space pentru a satisface solicitarea Agentiei Spatiale Europene de a investiga metode de fabricatie rentabile pentru rezervoarele de propulsie din aliaj de titan. Consortiul, utilizand expertiza TWI, a ridicat TRL la sudarea stationara prin frecare pe umar a rezervoarelor de propulsie din aliaj de titan la TRL 6.
Colaborand indeaproape cu Rolls-Royce, TWI, utilizand fabricarea aditiva laser, a produs segmente de etansare din aliaj de nichel pentru etapa de presiune intermediara a unui motor Trent. Aceasta a implicat TWI preluarea tehnologiei de la o etapa de laborator (TRL 3) prin dezvoltarea procesului pana la testarea cu succes a motorului (TRL 7).
TWI are zeci de ani de experienta lucrand cu industria auto la o varietate de provocari si dezvoltari diferite, inclusiv sudarea bateriei vehiculelor electrice, transmiterea conceptelor catre TRL 7 si nu numai.
Centrul de inovare nemetalica, gazduit la unitatea TWI din Cambridge, a fost creat alaturi de Saudi Aramco Technologies Company (AramcoTech) si Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) pentru a investiga si avansa utilizarea materialelor nemetalice pentru aplicatii industriale. Centrul desfasoara un program de cercetare care acopera TRL-urile 1-9.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com