Skip to content

WeldZero: Calitate Superioara In Sudura Capotelor Auto

Wed, 05 October, 2022

WeldZero este un proiect Innovate UK, finantat de guvern, care si-a propus sa elimine defectele de sudare si sa imbunatateasca solutiile de sudare automata din industrie, printr-o mai buna intelegere a proceselor de sudare.

Proiectul a inceput in martie 2020 si s-a incheiat in septembrie 2022, folosind o varietate de instrumente digitale pentru a monitoriza si imbunatati calitatea sudurii, reducand in acelasi timp costurile totale de productie.

Intr-o parte a proiectului, TWI, Uzina BMW Group Swindon si Universitatea Lancaster au lucrat impreuna pentru a obtine o intelegere si a imbunatati calitatea capotelor MINI din tabla de otel sudate cu laser. Aceasta lucrare s-a bazat pe experienta TWI in monitorizarea proceselor cu laser si utilizarea diferitilor senzori pentru a ajuta la urmarirea acestor procese.

Pentru a aborda imperfectiunile cosmetice care pot aparea ca urmare a procesului de sudare rapid si complet automatizat, imagistica in proces a fost dezvoltata de TWI si combinata cu munca de la Universitatea Lancaster pentru a oferi detectarea automata a imperfectiunilor de sudare. Acest lucru ar putea fi apoi implementat in productie pentru a permite detectarea mai devreme a problemelor de configurare a procesului care altfel ar putea duce la suduri imperfecte. Acest lucru ar creste in cele din urma standardul de calitate al capotelor produse.

La finalizarea proiectului a fost efectuat un test de acceptare din fabrica pentru validarea tehnologiilor de pe echipamentele echipei MINI, fiind confirmate urmatoarele realizari:

O solutie de imagistica la pret redus, care cuprinde o camera CMOS, filtru de lungime de unda si iluminare LED, asa cum a fost dezvoltat de TWI. Cu setarile corecte ale camerei, imaginile cordonului de sudura de o calitate suficienta pentru analiza ulterioara de catre un algoritm de invatare automata ar putea fi colectate in timpul procesului.
Dupa antrenamentul adecvat al algoritmului, acest lucru a permis apoi sa fie facute predictii in productie care ar putea ajuta la detectarea mai devreme. Acest lucru ar permite apoi operatorilor sa intervina mai devreme pentru a corecta procesul.

Figure 1. O sudura incorecta
Figure 1. O sudura incorecta
Figure 2. O sudura corecta
Figure 2. O sudura corecta
Figure 3. Laser head
Figure 3. Laser head

WeldZero a primit finantare Innovate UK - No 105812

 

(Imaginea este proprietatea BMW)