Skip to content

Crearea unui sector eolian economic si durabil

Fri, 05 February, 2021

O echipa de experti in afaceri, tehnologie si stiinta din sapte tari ale UE si-au unit fortele pentru a contribui la obiectivele climatice ale Uniunii Europene prin imbunatatirea sectorului energiei eoliene. Proiectul MAREWIND va dezvolta materiale durabile si solutii reciclabile pentru industria eoliana offshore, prelungind in acelasi timp durata de viata a instalatiilor eoliene si creand noi oportunitati de munca.

In perioada 13-14 ianuarie 2021, cu o reuniune de lansare online de 2 zile, proiectul MAREWIND a fost lansat oficial si lucrarile de implementare au inceput. Proiectului i s-au acordat 6.706.969 € din programul de cercetare si inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 pentru a spori durabilitatea materialelor, reciclabilitatea si pentru a reduce intretinerea in structurile offshore. In urmatorii patru ani, proiectul va lucra pentru atingerea a cinci obiective ambitioase axate pe:

 1. Imbunatatirea durabilitatii si a sistemelor de protectie impotriva coroziunii
 2. Solutii antifouling eficiente si durabile fara a utiliza biocide
 3. Protectia impotriva eroziunii si armarea mecanica a palelor de vant
 4. Modelare predictiva si monitorizare
 5. Reciclabilitate crescuta

Eroziunea la varf a palei turbinei eoliene afecteaza productia anuala de energie cu 4-20%, ceea ce echivaleaza cu o pierdere intre 152-760 milioane EUR pe an in ansamblul sectorului eolian offshore european. Mai mult, intretinerea materialelor este foarte costisitoare si reprezinta aproximativ 25% din costul unei ferme eoliene offshore. In plus, la sfarsitul duratei de viata a turbinelor eoliene, deseurile generate care au nevoie de reciclare ar putea avea o crestere de pana la 800.000 de tone pe an in Europa pana in 2050.

Solutiile MAREWIND vor deschide calea pentru urmatoarea generatie de generatoare eoliene offshore si instalatii care au ca scop rezolvarea provocarilor tehnologice, economice, de afaceri si societale cu care ne confruntam acum. In plus, va consolida rolul de lider al Europei pe piata eoliana offshore globala, cu o capacitate cumulata instalata de 22.072 MW actuala, urmata de pietele din Asia si America de Nord.

Se asteapta ca proiectul sa aiba un impact puternic asupra industriei eoliene offshore a UE, care se preconizeaza ca va avea cea mai mare contributie la obiectivele de energie regenerabila pentru 2030. Rezultatele MAREWIND vor avea urmatorul impact:

 • Mentinerea / imbunatatirea performantei
 • Costuri materiale optimizate si durabilitate imbunatatita
 • Cresterea standardizarii tehnologiilor energetice eoliene offshore
 • Reducere semnificativa a costurilor ciclului de viata
 • Reducerea costurilor pentru productia de energie offshore de aproximativ 40% costul energiei nivelat
 • Reducerea impactului asupra mediului cu 35%
 • Reducerea emisiilor de CO2 si a dependentei de combustibil; 3,5 ktoe pe termen scurt si 13,6 pe termen mediu-lung
 • Crearea cresterii economice si a noilor locuri de munca in Europa prin consolidarea bazei tehnologice industriale europene

Proiectul este condus de un consortiu format din 16 parteneri din sapte tari europene, reprezentand organizatii de conducere de afaceri, tehnologice si de cercetare si institutii din intreaga Europa. Coordonatorul proiectului, Lurederra Technology Center (Spania), va supraveghea planul de implementare a proiectului de noua pachete de lucru. Partenerii acopera intregul lant valoric al sectorului eolian offshore si, prin urmare, vor valida prototipurile, rezultatele si costurile pe parcursul proiectului in cadrul testarii accelerate si in mediul real.

Proiectul MAREWIND a primit finantare din programul Uniunii Europene de cercetare si inovare Orizont 2020 in temeiul acordului de subventionare nr. 952960