Skip to content

Tehnologia TWI Folosita Pentru Lansarea Istorica a SpaceX

Mon, 01 June, 2020

Weekend-ul trecut a avut loc lansarea misiunii SpaceX Demo-2 a NASA de validare a sistemului de transport al echipajului SpaceX. Acest zbor de test end-to-end va deschide calea pentru certificarea zborurilor obișnuite ale echipajului către Stația Spațială Internațională, iar tehnologia dezvoltată de TWI a jucat un rol integral.

Astronauții care au finalizat misiunea sunt transportați folosind o capsulă de echipaj care a fost fabricată folosind tehnologia TWI Friction Stir Welding - o tehnică de îmbinare care a fost inventată și dezvoltată de TWI în 1991.

Deși racheta SpaceX Falcon 9 în două etape a zburat de 83 de ori pentru NASA și alte agenții, aceasta este prima dată când a avut astronauți la bord, ceea ce face SpaceX prima companie comercială care trimite oamenii în spațiu. Nava spațială Falcon 9 și Dragon au fost concepute pentru a livra oamenii în spațiu, ceea ce acum s-a si intamplat.

Falcon 9 încorporează nouă motoare Merlin și rezervoare din aliaj de aluminiu-litiu care conțin oxigen lichid (LOX) și kerosen de tip rachetă (RP-1) în prima etapă. Aceste motoare din prima etapă sunt accelerate treptat spre sfârșitul primei etape de zbor pentru a limita accelerația, deoarece masa vehiculului scade odată cu arderea combustibilului. A doua etapă se bazează pe un singur motor Merlin, care rulează și pe LOX și RP-1.

Cu o înălțime de 70 de metri și 3,7 metri în diametru, Falcon 9 este prima rachetă clasa orbitală capabilă să fie reutilizata, fiind recuperata dupa aterizare pe o navă drone SpaceX care așteaptă în larg.