Skip to content

Ce este Sustenabilitatea?

Ce inseamna?

Sustenabilitatea este capacitatea de a exista si de a dezvolta fara a epuiza resursele naturale pentru viitor.
Organizatia Natiunilor Unite a definit dezvoltarea durabila in Raportul Brundtland ca fiind o dezvoltare care raspunde nevoilor prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Presupune ca resursele sunt finite si, prin urmare, ar trebui folosite in mod conservator si atent pentru a se asigura ca sunt suficiente pentru generatiile viitoare, fara a scadea calitatea vietii actuale. O societate durabila trebuie sa fie responsabila social, concentrandu-se pe protectia mediului si echilibrul dinamic in sistemele umane si naturale.

De ce este importanta durabilitatea?

Exista multe avantaje pentru durabilitate, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Nu putem mentine ecosistemele Pamantului sau nu putem continua sa functionam asa cum o facem daca nu se fac alegeri mai durabile. Daca procesele daunatoare sunt mentinute fara nicio modificare, este probabil ca vom ramane fara combustibili fosili, un numar mare de specii de animale vor disparea si atmosfera va fi afectata iremediabil. Aerul curat si conditiile atmosferice netoxice, cresterea resurselor pe care se poate baza, precum si calitatea si curatenia apei sunt toate beneficii ale sustenabilitatii.

Care sunt cele 3 principii ale durabilitatii?

Conceptul de durabilitate este alcatuit din trei piloni: mediu, economic si social - cunoscut si in mod informal sub numele de profituri, planeta si oameni.

Protectia mediului este cel mai frecvent element discutat. Se refera preponderent la reducerea amprentelor de carbon, utilizarea apei, ambalarea nedescompozibila si procesele risipitoare ca parte a unui lant de aprovizionare. Aceste procese pot fi deseori rentabile si utile din punct de vedere financiar, precum si importante pentru durabilitatea mediului.

Dezvoltarea sociala are ca scop tratarea angajatilor in mod echitabil si asigurarea unui tratament responsabil, etic si durabil al angajatilor, partilor interesate si comunitatii in care isi desfasoara activitatea o afacere. Acest lucru poate fi realizat prin beneficii mai receptive, cum ar fi beneficii mai bune pentru maternitate si paternitate, programare flexibila si oportunitati de invatare si dezvoltare. De exemplu, intreprinderea ar trebui sa functioneze folosind forta de munca durabila, care implica angajati adulti suficient de bine platiti, care pot opera intr-un mediu sigur.

Dezvoltarea economica este probabil cea mai simpla forma de durabilitate. Pentru a fi sustenabila din punct de vedere economic, o afacere trebuie sa fie profitabila si sa produca venituri suficiente pentru a fi continuata in viitor. Provocarea cu aceasta forma de durabilitate este realizarea unui echilibru. In loc sa castige bani cu orice pret, companiile ar trebui sa incerce sa genereze profit in conformitate cu alte elemente de durabilitate.

Concentrarea pe durabilitatea sociala si a mediului in plus fata de performantele economice este o abordare denumita frecvent „Linia de baza tripla”.

Care sunt obiectivele principale?

Recent, ONU a emis Obiectivele de dezvoltare durabila ca principalele sale obiective pentru realizarea cu succes a unui viitor mai bun si mai durabil. Acestea abordeaza provocarile globale ale durabilitatii. Cele 17 obiective includ lipsa saraciei, foamea zero, apa curata si canalizarea, energia curata la preturi accesibile si consumul si productia responsabile si se spera ca vor fi atinse pana in 2030.

Cum se poate masura?

Durabilitatea este masurata prin evaluarea totala a performantei celor trei principii principale, in special a unui tratament echilibrat al tuturor celor trei. Aceste trei principii cheie ale liniei de baza triple nu ofera un sistem de masurare a lor, dar metodele recente de masurare a sustenabilitatii au incercat sa masoare sustenabilitatea prin intermediul acestora. Desi nu exista masuratori universale oficiale ale sustenabilitatii, multe organizatii dezvolta instrumente si practici specifice industriei pentru a judeca modul in care principiile sociale, de mediu si economice functioneaza ca parte a unei companii.

Cum afecteaza durabilitatea afacerile?

Abordarea Triple Bottom Line pentru operarea unei companii este utila pentru intreprinderi in mai multe moduri. Nu numai ca este etic si important sa indeplinesti standardele ONU de sustenabilitate a mediului, ci si economic si permite un model de afaceri mai puternic. In plus, sustenabilitatea permite unei organizatii sa atraga angajati, actionari si clienti care sunt investiti in obiectivele sustenabilitatii si impartasesc aceste valori. Prin urmare, impactul durabilitatii poate fi pozitiv atat pentru imaginea unei companii, cat si pentru venituri.

Se poate realiza?

In 2018, Comisia UE a lansat sase transformari cheie care trebuie facute. Daca sunt puse in aplicare in mod corespunzator, acesti pasi vor permite o durabilitate mai buna sa fie atinsa pana la obiectivul actual din 2050.

  1. Dezvoltarea durabila este o provocare a societatii, nu doar una de mediu - imbunatatirea educatiei si a asistentei medicale sunt, prin urmare, necesare pentru a obtine venituri mai mari si decizii de mediu mai bune
  2. Consumul si productia responsabila, precum si importanta de a face mai mult cu mai putine resurse, sunt importante pentru adoptarea unei economii circulare si reducerea cererii
  3. Decarbonizarea industriei energetice, prin resurse de energie curate si procese regenerabile, va fi necesara pentru a oferi tuturor o energie curata si accesibila
  4. Ar trebui sa existe hrana si apa curata pentru toti, protejand in acelasi timp biosfera si oceanele, ceea ce va necesita sisteme alimentare eficiente si durabile, realizabile prin cresterea productivitatii agricole si reducerea consumului de carne
  5. Orase inteligente: tiparele de asezare ar trebui transformate pentru binele populatiei si a mediului, ceea ce se poate face prin infrastructura „inteligenta” si conectivitate la internet
  6. O revolutie digitala in stiinta, tehnologie si inovatie ar fi necesara pentru a sprijini dezvoltarea durabila, deoarece se spera ca lumea va folosi dezvoltarea tehnologiei informatiei pentru a facilita sustenabilitatea

Viitorul

Odata cu criza climatica, exista o miscare actuala catre durabilitate ca o prioritate mai atragatoare pentru intreprinderi, deoarece oamenii incep sa duca vieti mai durabile. Este probabil ca, in viitor, impactul pozitiv asupra climei pe intregul lant valoric, impactul imbunatatit asupra mediului, oamenilor si atmosferei si aportul productiv asupra societatii sa fie asteptari pentru intreprinderi. Companiile vor fi responsabile pentru toate aspectele industriei, iar orice daune asupra mediului sau emisiile daunatoare ar trebui sa fie limitate sau eliminate din procesele productive.

De asemenea, este de asteptat ca resursele sa fie reutilizate pentru a se potrivi cresterii globale a populatiei in ceea ce este denumita in mod obisnuit „economie circulara”. Aceasta modificare ar permite deseurilor unei persoane sa fie resursa altuia, intr-un proces care ar reduce foarte mult deseurile si ar crea un lant de aprovizionare mai eficient.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com