Skip to content

Ce este sudura prin fuziune (fusion welding)

Sudarea prin fuziune este un proces care foloseste caldura pentru a uni sau fuziona doua sau mai multe materiale incalzindu-le pana la punctul de topire. Procedeul poate sau nu necesita utilizarea unui material de umplere. Aplicarea externa a presiunii nu este necesara pentru procesele de sudare prin fuziune, cu exceptia sudarii cu rezistenta, unde este necesara o presiune substantiala de contact in timpul sudarii pentru imbinare solida.

Procese de sudare prin fuziune

Procesele de sudare prin fuziune pot fi grupate in functie de sursa de caldura, de exemplu, arc electric, gaz, rezistenta electrica si energie ridicata.

Aceste procese includ:

Procese de sudare cu arc - cele mai frecvente procese fiind:

Sudura cu arc metalic ecranat (SMAW), cunoscuta si sub denumirea de sudura manuala cu arc metalic (MMA sau MMAW), sudare cu arc protejat cu flux sau sudura cu stick. Potrivit pentru sudarea materialelor feroase si neferoase in toate pozitiile.

Sudarea cu gaze inerte metalice (MIG) si sudarea cu gaz activ metal (MAG), cunoscuta si sub denumirea de sudura cu arc metal (GMAW). Sudarea MIG si MAG sunt cele mai frecvente procese de sudare cu arc, in care se formeaza un arc electric intre un electrod de sarma consumabil si piesa de prelucrare care ii determina sa se topeasca si sa se imbine. Ambele folosesc un gaz de protectie pentru a proteja sudura de contaminantii aerieni sau de oxidare in cazul sudarii MIG.

Sudarea cu gaz inert de tungsten (TIG), cunoscuta si sub denumirea de sudura cu arc de tungsten (GTAW). Acest proces de arc foloseste un electrod de tungsten care nu este consumabil pentru a crea arcul intre electrod si placa de baza. Un gaz inert de protectie este utilizat pentru a proteja impotriva oxidarii sau a altor contaminari atmosferice. Acest proces poate fi utilizat in mod automat pe parti subtiri, dar va necesita adaugarea unui fir, tija sau consumabil pentru a fi adaugate pentru piese mai groase.

Sudarea cu arc plasmatic (PAW). Acest proces foloseste un arc electric creat intre un electrod si duza flamei. Arcul electric ionizeaza gazul (de obicei argonul) din camera creand ceea ce se numeste „plasma”. Apoi este fortat printr-o duza de cupru cu aleza fina, care constrange arcul si il directioneaza catre piesa de lucru, permitand separarea arcului plasmatic de gazul de protectie (care este de obicei facut dintr-un amestec de argon si hidrogen).

Sudarea cu arc scufundat (SAW). Acest procedeu de sudare cu arc frecvent utilizat foloseste un electrod consumabil continuu si o patura de flux fuzibil care devine conductor atunci cand este topit si ofera o punte de curent intre piesa de prelucrat si electrod. De asemenea, fluxul previne stropirea si scanteile in timp ce suprima radiatiile ultraviolete si vaporii.

Sudura cu arc cu flux (FCAW). Dezvoltat ca o alternativa la SMAW, acest proces foloseste un electrod consumabil alimentat continuu, cu un flux si o tensiune constanta sau o sursa de curent constant. Uneori, folosind un gaz de ecranare, acest proces poate utiliza doar fluxul pentru a oferi protectie impotriva atmosferei.

Procese de sudare pe gaz - cel mai obisnuit proces fiind:

Sudarea cu combustibil oxigen, cunoscuta si sub denumirea de sudura cu oxiacetilena, dar denumita in mod obisnuit sudare cu gaz, acest proces foloseste o torta de mana sau o teava de suflare si un amestec de oxigen si acetilena care se ard pentru a crea o flacara.

Procese de sudare prin rezistenta

Sudura in punct rezistent. Acest proces de sudare rapid furnizeaza caldura intre doi electrozi in functie de proprietatile materialului si grosimea pieselor de prelucrat. Curentul de sudura este concentrat la un punct mic, deoarece piesele de lucru sunt fixate simultan.

Sudura cu cusatura de rezistenta. Aceasta varianta de sudare in punct produce o serie de nuggeturi suprapuse ale unei imbinari continue, inlocuind electrozii de sudare conventionali la fata locului cu roti care se rotesc pe masura ce piesele de prelucrare sunt alimentate intre ele.

Procese de sudare cu energie ridicata - principalele fiind:

Sudarea cu fascicul de electroni (EBW). Acest proces de fuziune se realizeaza in conditii de vid, folosind un fascicul de electroni cu viteza mare pentru a topi piesele de prelucrare, deoarece electronii genereaza caldura la patrunderea in material. Sudurile sunt adesea adanci si inguste.

Sudarea cu fascicul laser (LBW). Adesea utilizat in aplicatii cu volum mare, LBW foloseste un fascicul laser pentru a furniza o sursa de caldura concentrata, cu niveluri ridicate de precizie, care pot fi utilizate pentru a uni metal si polimeri.

Unde se foloseste sudarea prin fuziune?

Procesul de sudare prin fuziune e utilizat in mod obisnuit intr-o serie de industrii, inclusiv industria aerospatiala, auto si constructii, printre altele. Folosita pentru a alatura metalelor pentru o varietate de aplicatii, sudarea prin fuziune este de asemenea folosita pentru a crea opere de arta de catre o comunitate in crestere de artisti.

Care sunt avantajele utilizarii sudarii prin fuziune?

  • Pregatirea muchiilor si proiectarea imbinarilor nu sunt imperative, deoarece acestea vor afecta doar penetrarea realizabila
  • Spatiile mari pot fi umplute datorita usurintei de aplicare a materialului de umplere
  • Forma principala a componentelor nu conteaza, deoarece nu este necesara aplicarea presiunii externe
  • Sudarea prin fuziune permite imbinarea usoara a mai mult de doua componente

Care sunt dezavantajele folosirii sudarii prin fuziune?

  • dificil sa se alature metalelor diferite atunci cand au puncte de topire diferite

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com