Skip to content

Ce este sudura prin arc cu flux (FCAW)?

Sudarea prin arc cu flux (FCAW) este un proces de sudare cu arc semi-automat, similar cu sudarea cu gaz activ metalic (MAG). FCAW folosește un electrod alimentat cu sârmă continuă, o sursă de alimentare cu tensiune constantă și echipamente similare cu sudarea MAG.

Procesul a fost dezvoltat pentru prima dată în anii 1950 ca o alternativă la sudarea manuală cu arc metalic (MMA), care este, de asemenea, numită sudare cu băț. FCAW depășește multe dintre restricțiile asociate cu MMA, deoarece folosește un electrod de sârmă alimentat continuu.

Sudarea cu arc de miez de flux folosește de obicei un gaz de protecție similar cu cel utilizat la sudarea MAG, dar poate fi efectuată și fără un gaz de protecție. Este mai productiv decât sudarea MAG.


Cum funcționează sudarea cu arc Flux Core?

Sudarea cu arc cu flux de miez folosește căldura generată de un arc electric pentru a fuziona metalul de bază în zona îmbinării de sudură. Acest arc este lovit între piesa de prelucrat metalică și firul de umplere consumabil tubular alimentat continuu, atât firul cât și piesa de prelucrat metalică se topesc împreună pentru a forma o îmbinare de sudură. Acest lucru este similar cu sudarea MAG, cu excepția faptului că sudarea FCAW utilizează un electrod tubular gol, umplut cu flux, mai degrabă decât un electrod metalic solid.

Procesul FCAW poate fi împărțit în două tipuri, în funcție de metoda de ecranare; unul care utilizează un gaz de protecție extern și unul care se bazează exclusiv pe miezul de flux în sine pentru protejarea zonei de sudură.

Gazul de protecție, în cazul în care este utilizat, protejează piscina de sudură de oxidare și este de obicei furnizat extern de o butelie de gaz de înaltă presiune. Metalul sudat este, de asemenea, protejat de formarea zgurii de topirea fluxului. Astfel, procesul cunoscut informal sub numele de sudare cu „ecran dublu” și a fost dezvoltat în principal pentru sudarea oțelurilor structurale. Gazele de protecție cele mai utilizate sunt dioxidul de carbon sau amestecurile de argon și dioxid de carbon. Amestecul cel mai frecvent utilizat este argon 75% și dioxid de carbon 25%. Această metodă cu ecran dublu este preferată pentru sudarea materialelor mai groase sau pentru sudarea în afara poziției. Acest proces, atunci când este utilizat în setări identice, oferă suduri cu proprietăți mecanice mai consistente și cu mai puține defecte decât în ​​cazul proceselor MMA sau MAG. Electrodul tubular alimentat continuu permite, de asemenea, rate de producție mai mari decât în ​​cazul electrodului cu sârmă solidă sau cu stick. Cu toate acestea, metoda ecranată cu gaz poate să nu fie adecvată pentru utilizare în condiții de vânt, deoarece perturbarea ecranării gazului poate duce la reducerea proprietăților metalice de sudură.

A doua versiune a acestui proces nu folosește un gaz de protecție extern, ci se bazează pe protecția oferită chiar de electrodul cu miez de flux. Acest electrod oferă protecție gazoasă și formează, de asemenea, o zgură care acoperă și protejează metalul topit din sudură. Miezul sârmei de umplere conține agenți de formare a zgurii și materiale care produc gaze de protecție atunci când sunt arse de căldura arcului de sudură. Fluxul de ecranare înseamnă că acest proces poate fi ușor utilizat în aer liber chiar și în condiții de vânt, fără a fi nevoie de gaz de protecție extern. Acest lucru face ca procesul să fie extrem de portabil și, prin urmare, potrivit pentru aplicații de sudură în exterior.

Flux-Cored Arc Welding (FCAW)

 

Ce metale pot fi sudate cu FCAW?

Sudarea prin arc cu flux de miez funcționează bine cu majoritatea oțelurilor cu carbon, fontă, oțel inoxidabil și aliaje cu suprafață dură.

Cu toate acestea, metalele exotice neferoase, cum ar fi aluminiul, nu pot fi sudate folosind această tehnică de sudare.

Care sunt avantajele?

Tehnica de sudare a miezului de flux oferă mai multe avantaje față de alte metode. FCAW este de preferat sudurii MAG pentru utilizare la exterior, precum și pentru îmbinarea materialelor mai groase. Ecranul încorporat furnizat de firul de umplere poate suporta brize puternice și, dacă este utilizat fără un gaz de protecție extern, FCAW este portabil și convenabil. Acest proces de sudare oferă, de asemenea, mai multă flexibilitate în compozițiile din aliaj decât MAG. De asemenea, oferă rate mai mari de depunere a firelor și stabilitate îmbunătățită a arcului, permițând aplicații cu viteză mare, fără a afecta negativ sudarea de bună calitate.
Sudarea cu arc cu flux cu flux poate fi un proces de „toate pozițiile” și necesită, de asemenea, mai puțină abilitate în rândul operatorilor decât MMA și MAG. De asemenea, necesită mai puțină curățare a metalelor decât alte procese. Șansele de porozitate sunt, de asemenea, foarte mici dacă FCAW este aplicat corect.

Care sunt dezavantajele / limitările?

Există câteva dezavantaje ale procesului în comparație cu alte tehnici de sudare, inclusiv producerea de fum nociv care poate face dificilă vizualizarea bazinului de sudură. FCAW generează mai mult fum decât alte procese precum MMA sau MAG.

Porozitatea poate fi, de asemenea, o problemă dacă gazele din metalul de sudură nu sunt capabile să scape înainte ca metalul de sudură să se solidifice.
Electrozii FCAW necesită proceduri mai bune de manipulare și depozitare în comparație cu electrozii cu fir solid. Datorită naturii tubulare, materialul de umplutură poate fi uneori mai scump decât contrapartidele solide.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com