Skip to content

Ce este sudura cu arc electric (arc welding)

Sudura cu arc electric este un tip de proces de sudare care utilizeaza un arc electric pentru a crea caldura necesara topirii si uniri metalelor. O sursa de energie creeaza un arc electric intre un electrod consumabil sau ne-consumabil si materialul de baza folosind fie curenti directi (CC), fie alternanti (AC).

Cum functioneaza?

Sudura cu arc electric este un proces de sudare prin fuziune utilizat pentru a uni metalele. Un arc electric de la o sursa de curent alternativ sau continuu creeaza o caldura intensa de aproximativ 6500 °F care topeste metalul la imbinarea dintre cele doua piese de lucru.

Arc welding circuit diagram

Arcul poate fi ghidat manual sau mecanic de-a lungul liniei imbinarii, in timp ce electrodul pur si simplu poarta curentul sau conduce curentul si se topeste in bazinul de sudura in acelasi timp pentru a furniza metalul de umplere la imbinare.

Deoarece metalele reactioneaza chimic la oxigenul si azotul din aer atunci cand sunt incalzite la temperaturi ridicate de catre arcul electric, se foloseste un gaz sau o zgura protectoare pentru a reduce contactul metalului topit cu aerul. Odata racite, metalele topite se solidifica pentru a forma o legatura metalurgica. 

 

Care sunt diferitele tipuri de sudare cu arc?

Acest proces poate fi clasificat in doua tipuri diferite: procedeul cu electrozi consumabili si procedeul cu electrozi neconsumabili.

Procedeul cu electrozi consumabili

Sudura cu gaz inert metalic (MIG) si sudura cu gaz activ metalic (MAG)

Cunoscut si sub denumirea de sudura cu arc electric a metalelor pe gaz (GMAW), foloseste un gaz de protectie pentru a proteja metalele de baza de contaminare.

Sudura cu arc protejat din metal (SMAW)

Cunoscuta si sub denumirea de sudare manuala cu arc metalic (MMA sau MMAW), sudarea cu arc protejat cu flux sau sudura cu stick este un proces in care arcul este lovit intre tija metalica (flux de electrod acoperit) si piesa de lucru, atat tija cat si suprafata piesei de topit pentru a forma un bazin de sudura. Topirea simultana a acoperirii de flux pe tija va forma gaz si zgura, care protejeaza bazinul de sudura de atmosfera din jur. Acesta este un proces versatil ideal pentru imbinarea materialelor feroase si neferoase cu o gama de grosimi de material in toate pozitiile.

Sudura cu arc cu flux (FCAW)

Creat ca o alternativa la SMAW, FCAW foloseste un electrod cu flux continuu alimentat cu consum continuu si o sursa de alimentare cu tensiune constanta, care asigura o lungime constanta a arcului. Acest proces foloseste fie un gaz de ecranare, fie doar gazul creat de flux pentru a oferi protectie impotriva contaminarii.

Sudarea cu arc scufundat (SAW)

Un procedeu frecvent utilizat cu un electrod consumabil alimentat continuu si o patura de flux fuzibil care devine conductor atunci cand este topit, oferind o cale de curent intre piesa si electrod. Fluxul ajuta, de asemenea, la prevenirea stropilor si a scanteilor in timp ce suprima fumurile si radiatiile ultraviolete.

Sudura electro-zgura (ESW)

Un proces vertical utilizat pentru sudarea placilor groase (peste 25 mm) intr-o singura trecere. ESW se bazeaza pe un arc electric pentru a incepe inainte ca o adaugare de flux sa stinga arcul. Fluxul se topeste pe masura ce firul consumabil este introdus in bazinul topit, ceea ce creeaza o zgura topita in partea de sus a bazinului. Caldura pentru topirea marginilor sarmei si placii este generata prin rezistenta zgurii topite la trecerea curentului electric. 

Metode de electrozi care nu sunt consumabili

Sudarea cu gaz inert de tungsten (TIG)

Cunoscut si sub denumirea de sudare cu arc de tungsten pe gaz (GTAW), utilizeaza un electrod de consum de wolfram pentru a crea arcul si un gaz de protectie inert pentru a proteja sudura si bazinul topit impotriva contaminarii atmosferice.

Sudarea cu arc plasmatic (PAW)

Similar cu TIG, PAW foloseste un arc electric intre un electrod care nu este consumabil si un anod. Arcul electric este folosit pentru ionizarea gazului in torta si crearea plasmei, care este apoi impinsa printr-o gaura fina de foraj in anod pentru a ajunge la placa de baza. In acest fel, plasma este separata de gazul de protectie.

Servicii

TWI a fost printre liderii proceselor de sudare pe arc si, ca atare, ofera o serie de servicii asociate. Realizarile includ inventia procesului de sudare MIG cu doua fire (utilizat pentru cresterea vitezei de sudare si a vitezei de depunere a metalului sau pentru modelarea punctului de sudura) si a tehnologiei de control a tranzistorului, care au deschis calea pentru a dezvolta metoda TIG cu puls, MIG cu scurtcircuit si alte procese de tip MIG.

Echipa noastra de peste 20 de profesionisti in sudura, inclusiv ingineri internationali cu inalta calificare, este in masura sa ofere sfaturi profesioniste cu privire la orice problema legata de imbinarea materialelor.

Unde este folosit?

Acest proces comun de imbinare este utilizat in toate sectoarele industriei, inclusiv auto, aerospatial, petrol si gaze, energie electrica si constructii.

Tipuri de tija

Procesul utilizeaza o varietate de tije care au puncte forte, puncte slabe si utilizari diferite, care pot afecta calitatea sudarii. Tija este conectata la masina de sudat si este folosit un flux de curent pentru a imbina piesele de lucru.

In unele cazuri, cum ar fi cu SMAW, tijele se topesc pentru a deveni parte a sudurii - acestia sunt electrozi consumabili. In alte cazuri, cum ar fi cu TIG, tijele care nu se topesc - acestia sunt electrozi care nu sunt consumabili.

Tijele sunt in general acoperite, desi tipul exact de acoperire variaza. In timp ce tijele neacoperite sunt disponibile, acestea sunt mult mai putin obisnuite, creeaza mai multe stropi si pot ingreuna controlul arcului.

Tijele acoperite sunt mai bune pentru a reduce sau elimina oxizii sau sulfurile contaminante. Cele trei tipuri de acoperire includ celuloza, substante minerale sau o combinatie dintre cele doua.

Avantajele

Exista multe avantaje in comparatie cu alte procese de sudare. Deoarece costul echipamentului este relativ scazut, aceasta este o tehnica accesibila, care necesita si mai putine echipamente din cauza lipsei de gaz.

Este o metoda portabila de imbinare, care poate fi folosita si pe metale mai putin curate. In timp ce multe procese de arc folosesc gaz de protectie, acest lucru nu este intotdeauna necesar, ceea ce inseamna ca lucrarile pot fi efectuate indiferent de conditiile meteorologice, in timp ce stropirea nu este o problema.

Dezavantajele

Cu toate ca exista multe avantaje, exista unele dezavantaje ale acestui proces. Acest tip de sudura produce mai multe deseuri decat alte metode, ceea ce inseamna ca costurile proiectului pot fi mai mari pentru unele locuri de munca. Acest proces necesita, de asemenea, un nivel ridicat de abilitate si pregatire pentru sudori.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com