Skip to content

Ce este sudura

Sudura este o operatie prin care doua sau mai multe parti sunt unite cu ajutorul caldurii, al presiune sau al ambelor in acelasi timp. De obicei se aplica pe metalelor sau termoplasticelor, dar poate fi folosit si pe lemn.
Acest articol este unul dintre o serie de intrebari frecvente TWI (intrebari frecvente).
Partile care sunt unite sunt denumite material parinte si orice material adaugat pentru a ajuta la formarea imbinarii se numeste umplutura sau consumabil. Aceste materiale pot fi denumite ca placuta sau teava parinte, sarma de umplere, electrod consumabil (pentru sudarea pe arc) etc.
Materialele consumabile sunt de obicei alese pentru a fi similare in compozitie cu materialul-mama, formand astfel o sudura omogena, dar exista ocazii, cum ar fi atunci cand se sudeaza material feroase de turnare fragile, atunci cand se foloseste o umplutura cu o compozitie foarte diferita si, prin urmare, alte proprietati; astfel de suduri se numesc eterogene. Imbinarea sudata completa poate fi denumita sudura.

Cum functioneaza sudarea?

Imbinarea metalelor

Spre deosebire de brazare si lipire, care nu topesc metalul de baza, sudarea este un proces care implica un grad de caldura ridicat, caldura care topeste materialul de baza, de obicei urmat de adaugarea unui material de umplutura. Caldura determina un bazin de sudura de material topit care se raceste pentru a forma imbinarea, care poate fi mai puternica decat metalul-mama. Presiunea poate fi, de asemenea, utilizata pentru a produce o sudura, alaturi de caldura. De asemenea, poate utiliza un gaz de protectie pentru a proteja metalele topite si de umplutura de la contaminarea sau oxidarea acestora.

Alaturarea materialelor plastice

Sudarea plastica foloseste, de asemenea, caldura pentru a se alatura materialelor (desi acest lucru nu este valabil in cazul sudarii cu solvent) si se realizeaza in trei etape. In primul rand, suprafetele sunt pregatite inainte de aplicarea caldurii si a presiunii si, in final, materialele sunt lasate sa se raceasca pentru a crea fuziune. Metodele de imbinare pentru materiale plastice pot fi separate in metode cu incalzire externa sau interne, in functie de procesul exact utilizat.

Alaturarea lemnului

Sudarea pe lemn foloseste caldura generata de frecare pentru a imbina suprafetele. Materialele care urmeaza sa fie imbinate sunt supuse unei mari presiuni inainte ca o miscare de frecare liniara sa creeze caldura pentru a lega piesele impreuna. Acesta este un proces rapid care permite imbinarea lemnului fara adezivi sau cuie in cateva secunde.

Modele cunoscute de imbinare

Imbinarea “butt joint”

O conexiune intre capetele sau marginile a doua parti, facand un unghi intre 135-180° inclusiv in regiunea imbinarii.

Imbinarea “T”

O conexiune intre capatul sau marginea unei parti si fata celeilalte parti, partile formand un unghi una de cealalta de peste 5 pana la 90° in regiunea imbinarii.

Imbinarea pe colt

O conexiune intre capetele sau marginile a doua parti, facand un unghi mai mare de 30, dar mai putin de 135° in regiunea imbinarii.

Imbinarea pe muchie

O conexiune intre marginile a doua parti, facand un unghi de 0 - 30 ° inclusiv in regiunea imbinarii.

Imbinarea cruciforma

O conexiune in care doua placi plate sau doua bare sunt sudate pe o alta placa plana in unghi drept si pe aceeasi axa.

Imbinarea prin suprapunere

O conexiune intre doua parti care se suprapun, facand un unghi de 0-5 ° inclusiv in regiunea sudurii sau a sudurilor.

Tipuri de imbinari de sudura

Suduri bazate pe configuratie

Sudura cu fante

Imbinarea intre doua componente suprapuse realizate prin depunerea de material de sudura in jurul periferiei unei gauri dintr-o componenta, astfel incat sa se uneasca la suprafata celeilalte componente expuse prin orificiu.

Sudura cu priza

Sudarea se realizeaza prin umplerea unei gauri dintr-o componenta a unei piese cu metal de umplutura, astfel incat sa se uneasca la suprafata unei componente suprapuse expusa prin orificiu (gaura poate fi circulara sau ovala).

Sudura bazata pe penetrare

Sudura cu penetrare completa

Articulatie sudata unde metalul sudat patrunde complet in articulatie cu fuziunea completa a radacinii. In SUA termenul preferat este sudura completa de penetrare a articulatiilor.

Sudura de penetrare partiala

Sudura in care penetrarea fuziunii este intentionat mai mica decat penetrarea completa. In SUA termenul preferat este sudura de penetrare partiala a articulatiilor (PJP).

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com