Skip to content

Ce este soldering-ul

Soldering-ul (lipirea cu pistol) este este un proces de lipire / imbinare utilizat pentru a uni diferite tipuri de metale impreuna prin topirea. Soldul este un aliaj metalic format de obicei din staniu si plumb, care este topit folosind un fier fierbinte. Fierul este incalzit la temperaturi peste 600 de grade fahrenheit, care apoi se raceste pentru a crea o legatura electrica puternica.


Cum functioneaza?

Soldul este topit folosind caldura dintr-un fier conectat la un controler de temperatura. Acesta este incalzit pana la temperaturi dincolo de punctul sau de topire la aproximativ 600 grade fahrenheit, care apoi il determina sa se topeasca, apoi se raceste creand imbinarea lipita. Soldul este un aliaj metalic utilizat pentru a crea legaturi permanente puternice; cum ar fi imbinarea cuprului in placi de circuit si imbinarile conductelor de cupru. De asemenea, poate fi furnizat in doua tipuri si diametre diferite, cu plumb si fara plumb si poate fi, de asemenea, intre .032 ”si .062”. In interiorul miezului de lipit se afla fluxul, un material folosit pentru a consolida si imbunatati proprietatile sale mecanice.

Ce metale sunt utilizate?

Metalele de umplere folosite la lipit au fost odata pe baza de plumb (cu plumb), totusi, datorita reglementarilor, cele pe baza de plumb sunt inlocuite din ce in ce mai mult cu cele fara plumb, care pot consta in antimoniu, bismut, alama, cupru, indiu, staniu sau argint.

Ce flux poate fi folosit pentru lipire?

Ocazional la locul imbinarii, exista impuritati precum uleiul, murdaria sau oxidarea, fluxul ajuta la prevenirea oxidarii si uneori poate curata chimic metalul. Fluxul utilizat este fluxul de colofon care ajuta rezistenta mecanica si contactul electric al imbinarilor electrice. Uneori este posibil sa se aplice un „agent de umectare” pentru a reduce tensiunea la suprafata.

Tipuri de lipit

Exista trei tipuri de lipit care utilizeaza temperaturi din ce in ce mai ridicate, care la randul lor produc imbinari progresiv mai puternice:

  • Lipire moale (90 ° C - 450 ° C) - Acest procedeu are cel mai mic punct de topire a metalelor de umplere din toate tipurile de lipit la mai putin de 400 ° C, aceste metale de umplere sunt de obicei aliaje, continand adesea plumb cu temperaturi de topire sub 350 ° C 
  • Lipire dura (argintie) (> 450 ° C) - Alama sau argintul sunt metalele de legatura utilizat in acest proces 
  • Brazare (> 450 ° C) - Acest tip de lipire foloseste un metal cu un punct de topire mult mai mare decat cele utilizate la lipirea dura si moale. Totusi, la fel ca la lipirea dura, metalul legat este incalzit. Odata ce ambele materiale sunt incalzite suficient, puteti aseza metalul de lipit intre ele, acesta se topeste si actioneaza ca agent de lipit.

Utilizari ale unui pistol de lipit

Un pistol de lipit este o unealta de mana folosita pentru incalzirea lipiciului, de obicei dintr-o alimentare electrica la temperaturi ridicate deasupra punctului de topire al aliajului metalic. Acest lucru permite materialului sa curga intre piesele care trebuie sa fie imbinate. Acest instrument de lipit este alcatuit dintr-un maner izolat si un varf de fier incalzit din metal. O lipitura buna este influentata de cat de curat este varful pistolului de lipit. Pentru a mentine curatenia, un utilizator va tine pistolul de lipit si va folosi un burete umed pentru a curata varful de lipit inainte de a lipi componentele sau de a realiza conexiuni de lipit. 

Pentru ce se foloseste un pistol de lipit?

Pistolele de lipit sunt utilizate pentru aplicatii unde este necesara mai multa caldura. Acest instrument este utilizat pentru imbinarea vitraliei, a tablelor usoare si a lucrarilor de lipire electronice grele. Cand aveti nevoie pentru a lipi intermitent, pistolul de lipit este mult mai practica, deoarece se raceste mult mai repede.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com