Skip to content

Ce este Remanufacturarea?

Remanufacturarea (re-fabricarea) este un proces industrial prin care un produs vandut anterior, uzat sau nefunctional poate fi reconstruit si recuperat. Prin demontarea, curatarea, repararea si inlocuirea componentelor uzate si invechite, piesa poate fi readusa intr-o stare „ca noua” sau „mai buna decat noua” si va fi la fel de fiabila ca si produsul original. Remanufacturarea joaca un rol important in conceptul de economie circulara.

Tehnologia de remanufacturare devine din ce in ce mai populara pe masura ce companiile cauta o modalitate de a combate actuala criza climatica, deoarece permite unei companii sa reduca deseurile si poluarea mediului. Remanufacturarea nu numai ca este un proces ecologic, ci permite reutilizarea produselor, mai degraba decat risipirea, si, prin urmare, sustine o economie circulara. Drept urmare, tehnologia de remanufacturare aduce beneficii semnificative dezvoltarii economiei si devine un nou punct de crestere economica.

Ce poate fi remanufacturat?

Nu exista reguli usor de definit cu privire la ceea ce poate fi refacut. Cu toate acestea, exista trasaturi generale ale unui obiect care faciliteaza procesele de remanufacturare. In general, pentru obiectele si piesele complexe, durabile si de mare valoare, o companie va alege refacerea. In plus, un produs este potrivit in special pentru a fi remanufacturat daca foloseste sau este fabricat din tehnologie care va rezista mult timp si este fabricat din materiale valoroase sau de inalta calitate. De asemenea, trebuie sa contina un miez durabil care poate fi reutilizat si refacut, deoarece miezul este partea centrala a unui articol care este, in general, punctul central al refabricarii. In majoritatea exemplelor acestui proces, nucleul este readus in functiune dupa ce a fost refabricat. De asemenea, este vital ca echipamentul original sa poata fi dezasamblat si transportat la diferitele sale componente.

Avantaje

 • Mentine standarde ridicate de performanta
 • Evita problemele legate de caducitatea pieselor
 • Ecologic, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de CO²
 • Eficienta energetica - cu 80% mai putina energie se foloseste la remanufacturare comparativ cu cea utilizata la productia de piese noi
 • Conserva materii prime pretioase
 • Durabila, mentine vehiculele existente pe benzina si diesel care functioneaza mai mult

Dezavantaje

 • Cost, adesea mai ieftin pentru a cumpara produse noi decat pentru reconditionarea celor vechi
 • Imagine, unele bunuri refabricate pot fi percepute ca „clasa a doua”

Aplicatii

Capacitatile remanufacturarii de a mentine anumite produse in uz si contributia sa la un viitor durabil, il fac un proces popular cu multe aplicatii industriale. Acestea includ:

 • Componente pentru aeronave
 • Piese auto, cum ar fi motoare si componente auto
 • Aparate si echipamente electrice
 • Unelte medicale
 • Mobila de birou
 • Echipamente de imprimare
 • Echipamente pentru restaurante si servicii alimentare

Ca un studiu de caz util, remanufacturarea cu laser foloseste fasciculele laser ca sursa de caldura, intr-un proces care poate reinnoi si imbunatati componentele metalice defecte, imbunatatind in acelasi timp performanta acestora. La componentele metalice se adauga materiale din aliaj special dezvoltate, cu rezistenta ridicata la eroziune si coroziune, si se aleg parametrii optimi de procesare.

Tehnologia de remanufacturare este o modalitate eficienta de a reduce deseurile si poluarea mediului. Aceasta zona este un nou domeniu de cercetare in dezvoltare si o tehnologie avansata de fabricatie in crestere si dezvoltare, oferind o extindere a intregului ciclu de viata al multor procese de fabricatie. Tehnologia de remanufacturare ofera un suport tehnic important dezvoltarii durabile industriale, aducand mari beneficii dezvoltarii economiei nationale si devenind un nou punct de crestere economica.

Care este diferenta dintre reconditionat si reconstruit?

Remanufacturarea presupune recrearea obiectului cat mai aproape posibil de nou, produsul refabricat avand un standard egal sau mai inalt, in care orice piesa refabricata este optimizata. Orice material de baza este dezasamblat, curatat, inspectat indeaproape in conformitate cu specificatiile originale ale echipamentului, iar piesele de schimb sunt facute pentru a inlocui cele uzate sau deteriorate. Orice piesa care are o functie importanta, cum ar fi un piston, biela, inel sau rulment, va fi refacuta si, prin intermediul acestor produse recent renovate, tolerantele mecanice originale pot fi restabilite fie prin re-prelucrare, fie prin instalarea insertiilor necesare.

In comparatie, reconstruirea inseamna reconditionarea unei piese sau a unui obiect prin curatarea, inspectia si inlocuirea numai a pieselor care sunt uzate sau rupte in mod specific. Orice lucru care poate fi reparat, chiar daca nu este optim sau este utilizat, va fi lasat in produs, cu conditia sa se incadreze in limitele de uzura acceptabile ale producatorului. Prin urmare, dupa reconstructie, unele componente ar putea fi noi, dar altele mult mai vechi, in timp ce un produs refabricat va fi complet parca nou.

Care este diferenta intre remanufacturare si reciclare?

Dupa cum sa discutat anterior, atunci cand un produs este refabricat, acesta isi pastreaza forma generala, chiar daca piesele sunt preluate sau refacute. Cu toate acestea, reciclarea implica descompunerea produsului in parti componente, care sunt apoi refacute in ceva complet nou. Acest lucru ar putea fi prin topire, topire sau reprocesare, care este un proces complet diferit de refacere a unui articol pentru a continua cu acelasi scop.

Care este diferenta intre remanufacturare si refolosirea produsului?

Reutilizarea implica produsele intregi, sau uneori doar parti ale acestora, fiind refacute si utilizate din nou intr-o singura bucata. Acest lucru poate lua uneori forme variante, cum ar fi „reutilizarea directa” in care un produs este utilizat intr-un mod diferit de catre altcineva, reconditionarea in care un produs este curatat sau lubrifiat si apoi continua lucrul sau canibalizarea in cazul in care piesele de lucru sunt utilizate in alta parte, cu toate acestea, ar trebui diferentiat de remanufacturare.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com