Skip to content

„Net Zero” inseamna realizarea unui echilibru intre cantitatea de emisii produse si cele eliminate din atmosfera pentru a reduce incalzirea globala.
Stiinta a aratat ca productia umana de gaze cu efect de sera, cum ar fi dioxidul de carbon, determina accelerarea incalzirii globale. Reducerea acestor emisii de gaze cu efect de sera este esentiala pentru prevenirea schimbarilor climatice catastrofale. Drept urmare, guvernele din intreaga lume au fost de acord sa incerce sa obtina emisiile zero nete pana in 2050, ca parte a Acordului de la Paris, semnat in 2016.

Ce inseamna sa fii net zero?

Trecerea la "net zero" inseamna echilibrarea emisiilor negative prin eliminarea emisiilor din atmosfera pentru a atinge neutralitatea carbonului.
Acest lucru poate fi inteles folosind metafora unei chiuvete care este umpluta cu apa. Puteti fie opri robinetele (reducerea emisiilor), fie scoateti dopul si scurgeti apa (eliminand emisiile din atmosfera) pentru a impiedica umplerea. Zero net este echivalentul de a va asigura ca cantitatea de apa provenita de la robinet este egala cu cea care se scurge.
Zero net permite ca unele emisii sa fie peste zero, atat timp cat sunt echilibrate in alte parti pentru a atinge emisiile globale de carbon net zero. In loc sa incerce sa reduca cantitatea de emisii de carbon la zero, obiectivul net de emisii zero permite ca anumite zone sa functioneze cu emisii pozitive si nu negative. Acest lucru permite sectoarelor in care ar fi dificil sa se ajunga la emisiile nete zero, cum ar fi aviatia, sa functioneze in timp ce este compensat de alte sectoare in care este mai usor sa reduci emisiile sau sa gasesti alternative pentru consumul de energie.

What is Net Zero

Care este diferenta dintre Zero si Net Zero?

Industria utilizeaza termenii „Zero net” si „energie zero”, dar nu sunt interschimbabili, deoarece exista o diferenta intre cele doua abordari.
Aceasta inseamna compensarea energiei utilizate la fata locului prin alte mijloace. Asadar, de exemplu, daca un proiect consuma 250.000 kBTU de energie electrica si 250.000 kBTU de gaz natural, ar trebui sa produca 500.000 kBTU de energie regenerabila la fata locului pentru a atinge zero net.
Zero net este mai putin complex si mai usor de realizat decat energia zero, deoarece nu are in vedere diferentele de combustibili fosili sau energia cheltuita in aprovizionare si livrare. Acest lucru permite, de asemenea, unele industrii sa functioneze cu un consum mai mare de combustibil, atat timp cat acestea sunt echilibrate de alte industrii.

TWI si Net Zero

TWI lucreaza de ani buni cu mediul academic si industrie, precum si sprijinind initiativele guvernamentale care au un impact direct asupra miscarii catre zero net. 

Reteaua de inovare TWI (TWIIN)

Reteaua de inovare TWI (TWIIN) creeaza parteneriate care sa permita avansuri ingineresti in domenii de specialitate dintr-o varietate de sectoare industriale pentru a raspunde nevoilor comerciale si a pregati urmatoarea generatie de experti din industrie. Aceasta include crearea de centre de inovare a caror activitate are un impact direct asupra miscarii catre zero net.
TWI a semnat un Memorandum de Intelegere cu Digital Catapult pentru a infiinta un nou Centru de Inovare Industriala Zero (INZIC) la sediul nostru din apropiere de Cambridge. Centrul va promova sustenabilitatea si eficienta imbunatatite pentru a atinge zero net.

Afla mai multe aici

Cum obtineti Net Zero?

Pentru a realiza acest lucru in Marea Britanie, de exemplu, emisiile ar trebui reduse cu 100% la nivelurile din 1990. Acest lucru poate fi realizat intr-o varietate de moduri, inclusiv actiuni intreprinse de catre persoane fizice, precum si din industrie. Obiectivul se aplica tuturor sectoarelor industriei, de la industria aerospatiala pana la generarea de energie si poate fi impartit, in linii mari, in patru metode principale:

  1. Eliminarea carbonului din atmosfera
  2. Imbunatatirea eficientei energetice in cladiri
  3. Electrificarea transportului
  4. Decarbonizarea puterii

Diferenta dintre aceste abordari este ca prima vizeaza reducerea cantitatii existente de gaze cu efect de sera prin metode precum captarea aerului sau reimpadurire, in timp ce celelalte trei au ca scop reducerea sau compensarea cantitatii de gaze cu efect de sera produse.

1. Indepartarea carbonului din atmosfera

Zero net poate fi obtinut numai prin eliminarea carbonului din atmosfera, precum si prin reducerea cantitatii care este produsa. Plantarea copacilor care absorb si depoziteaza carbonul este o metoda usoara pentru a realiza acest lucru, dar alte metode includ captarea si stocarea carbonului (CCS), care preia emisiile de carbon din aer si le depoziteaza in sol.

2. Imbunatatirea eficientei energetice in cladiri

Imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor va avea, de asemenea, un impact mare asupra atingerii zero zero. In Marea Britanie, aceasta inseamna in primul rand eliminarea carbonului de la incalzire, dar alte tari vor cerceta probleme precum aerul conditionat, in functie de clima. Surse alternative de energie pot ajuta la aceste probleme, precum factori precum izolarea imbunatatita si eficienta energetica in cladiri.

3. Electrificarea transporturilor

Transportul este cea mai mare sursa de emisii de gaze cu efect de sera si acestea continua sa creasca. Inlocuirea vehiculelor conventionale cu benzina si diesel cu vehicule electrice (EV) este un exemplu clar al modului in care transportul poate fi ecologic. Emisiile provenite din transport pot fi reduse si prin mijloace precum greutatea usoara, ceea ce inseamna utilizarea unor componente mai usoare pentru a reduce consumul de combustibil.

4. Decarbonizarea puterii

Decarbonizarea energiei necesita adoptarea mai mare a surselor regenerabile si curate de energie. Pentru Marea Britanie, aceasta implica in primul rand utilizarea energiei eoliene. Cifrele actuale arata ca Marea Britanie are 8GW de capacitate eoliana offshore, dar se estimeaza ca aceasta va trebui crescuta cu 5-10GW pe an pentru urmatorii 30 de ani pentru a indeplini obiectivele pana in 2050.

Ce tari s-au angajat?

Incepand cu iunie 2020, douazeci de tari si regiuni au adoptat obiective net zero. Acestea includ Austria, Bhutan, Costa Rica, Danemarca, Uniunea Europeana, Fiji, Finlanda, Franta, Ungaria, Islanda, Japonia, Insulele Marshall, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, Singapore, Slovenia, Suedia, Elvetia si Regatul Unit.
Exista cateva absente notabile din aceasta lista, inclusiv Statele Unite, Australia si statele arabe din Golful Persic. Cu toate acestea, economiile mai mici din aceste natiuni s-au angajat sa atinga obiectivul zero net, precum California, New York si Hawaii in SUA si New South Wales, Victoria si Queensland in Australia.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com