Skip to content

Ce este testarea non-distructiva

Modul de defecțiune și analiza efectelor (FMEA) este o abordare sistematică utilizată pentru eliminarea eșecului în timpul dezvoltării produsului sau pentru activitățile de îmbunătățire a calității. Ca atare, este o parte integrantă a planificării avansate a calității și este adesea o condiție prealabilă pentru producătorii de automobile și aerospațiale și lanțul lor de furnizare. Poate fi axat pe proiectare (DFMEA) sau proces (PFMEA). În cele mai multe cazuri, DFMEA se alimentează în PFMEA și aceasta determină ordinea în care sunt abordate cele două.

De asemenea, FMEA a fost folosită cu succes pentru a apăra cererile de răspundere a produselor în instanță și multe organizații au adoptat abordarea datorită protecției pe care o poate oferi în acest domeniu. 

Ca și în cazul multor tehnici puternice, rezistența FMEA este derivată dintr-o abordare transversală, bazată pe echipă. Cuvântul potențial este adesea plasat înaintea FMEA pentru a evidenția faptul că instrumentul este cel mai bine utilizat timpuriu în faza de concepție / dezvoltare a unui produs, pentru a evita funcționărea defectuoasa sau în aparitia defectelor timpul fabricării.

Obiectivul FMEA este să surprindă următoarele aspecte ale eșecului produsului sau procesului: 

  • Ce ar putea merge greșit (modul de eșec)
  • Care ar putea fi rezultatul eșecului (efectul eșecului)
  • Cât de grav ar putea fi rezultatul eșecului (gravitatea eșecului), S.

Se atribuie o valoare numerică gravității defecțiunii, S. 

Cu variabila de mai sus identificată, procesul întreabă ce ar putea provoca eșecul și cât de probabil, (de cate ori), este ca cauza să apară. 

O valoare numerică este, de asemenea, atribuită apariției eșecului, O. 

În cele din urmă, se pune întrebarea despre controalele de proiectare existente, sistemele de control, procedurile de control sau procedurile de inspecție, cât de probabil este ca un anumit mod de eșec să fie detectat sau prevăzut. Acest aspect al procesului este cunoscut sub numele de eficacitatea detectării controalelor curente.

Probabilitatea detectării D i se atribuie valoarea numerică finală.

Toate valorile alocate sunt cuprinse în intervalul 1 până la 10, 1 fiind cel mai mic impact asupra funcției produsului sau a producției procesului, 10 fiind cel mai mare. Valorile sunt specifice fiecărei afaceri și se bazează pe volumele de fabricație și alte informații istorice. 

Produsul S x O x D se numește Numărul priorității riscului (RPN), aceasta este baza modificărilor planificate ale proiectului produsului sau procesului. RPN este utilizat pentru a da prioritate lucrărilor și poate fi re-calculat pentru a se asigura că acțiunile întreprinse au avut efectul dorit.

Evaluările de severitate ridicată găsite în timpul DFMEA (peste 8 sau 9) sunt evidențiate pentru acțiune indiferent de RPN total și sunt considerate caracteristici critice sau semnificative ale produsului. Acțiunea minimă ar fi realizarea PFMEA pentru a se asigura controlul QA sau QC adecvat pentru a preveni utilizatorii care se confruntă cu aceste moduri de avarie.

Documentul FMEA coexistă cu produsul și procesul de fabricație și, odată cu adăugarea de noi date privind performanța sau noile controale, acesta poate fi actualizat. Documentul FMEA în direct este util atunci când produsele derivate trebuie introduse și ca magazin pentru proiectarea organizațională și cunoașterea proceselor. 

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati prin e-mail:

contact@twi-romania.com